Ce parere aveti despre MINI-CAMPANIE?

vineri, 10 iulie 2009

Animale(2)

Elefant

Elefantii sunt considerati a fi cele mai mari mamifere din lume. Acestia pot fi intalniti in Africa si in India, in special in padurile tropicale sau campiile din apropierea apelor. Desi nu vede bine, se ghideaza dupa miros si auz, pe care le are foarte sensibile, astfel ca poate simti apa de la o distanta de 4 km.

Elefant

Exista doua specii mari de elfanti - elefantul african si cel indian. Acesta din urma este mai mic decat cel african, cu urechi mici si grase si colti mai mici, spre deosebire de elefantul african care are corpul mare si gras si urechile moi.

Are culoarea maro deschis sau gri, colti de fildes alb-galbui si un nas lung care este utilizat pentru miros sau pentru a rupe frunzele copacilor. Nasul, care mai este cunoscut si sub denumirea de trompa, ii foloseste si pentru a se stropi cu apa. Au obiceiul de a se tavali prin noroi, protejandu-si pielea sensibila de soarele prea puternic sau de intapaturile insectelor. De obicei doarme in picioare, fiind foarte rare momentele cand se intinde pe pamant.
Inaltimea acestuia variaza de la 3 la 4,5 metri, iar greutatea maxima pe care o poate atinge este de circa 7 tone. Volumul impresionant al elefantului tine, in general, pradatorii departe, dar pericolul cel mai mare pentru el este omul, care-l vaneaza pentru valoarea fildesului din care sunt formati coltii sai sau pentru a-i folosi la circ.

Aceste animale raman grupate in familii, care se unesc la randul lor intr-o turma care este condusa de femela cea mai batrana. Toti elefantii grupati astfel raman impreuna cu turma, in afara puilor maturi, care o parasesc pentru a cauta o femela.
Elefantul are un spirit de devotament foarte accentuat. Astfel, daca unul dintre ei este ranit nu este abandonat de ceilalti. Elefantii il incadreaza strans de o parte si de alta a corpului, iar cel ranit poate parcurge asa zeci de kilometri impreuna cu turma.
Dintre toate speciile elefantii se inmultesc cel mai greu. O femela elefant poate avea pui dupa o sarcina de chiar 20 de luni.

Elefantul este vegetarian, hranindu-se cu iarba, frunze si alte diferite plante pe care le gasesc in aceste zone. Acestia ajung sa consume aproximativ 225 kg de mancare si 90 litri de apa pe zi.


Ghepardul

Ghepardul este un mamifer care face parte din familia pisicilor salbatice mari, Felidae. Pieptul ii este adancit, iar talia ingusta. Are corpul acoperit cu o blana de culoare galben-inchisa cu pete negre, nunanta ce il ajuta sa se camufleze atunci cand vaneaza. Lungimea corpului este de aproximativ 115-135 cm si cantareste intre 40 si 65 de kg. Ghepardul are capul mic si urechile ascutite. De asemenea, el are doua dungi negre ce pornesc de la ochi si se termina la gura, dungi ce il protejeaza de razele solare si il ajuta sa vada la distante mai mari.

Ghepardul

Spre deosebire de alte pisici salbatice, ghepardul este atat de diferit incat este incadrat in propriul sau gen, si anume Acinonyx. Este un bun catarator, alergator si agil in sarituri. Ghepardul este cunoscut ca fiind cel mai rapid animal terestru. Viteza maxima inregistrata a unui ghepard a fost de 105km/h, insa viteza maxima de care este capabil nu a fost inca descoperita. Un alt aspect interesant al ghepartudului este acceleratia extraordinara cu care ajunge, in numai trei secunde, la o viteza de 110 km/h.

GhepardulGhepard

Ghepardul traieste in campiile Africii si este un animal carnivor. Hrana lui preferata sunt gazelele Thomson. Este un animal care a existat aproximativ 4 milioane de ani. In urma cu 20.000 de ani, aceste pisici salbatice traiau in Africa, Europa si America de Nord. La sfarsitul Marii Epoci de Gheata, schimbarea climei a omorat 75% din speciile de mamifere, printre care si o buna parte din gheparzi. O mica parte din ei au reusit sa migreze spre zone mai apropiate mediului lor de viata normal, iar in secolul V au inceput sa fie folositi pentru vanatorit si sport. Numarul gheparzilor a scazut de la 100.000 din secolul al XIX pana la 12.500, in prezent.

Girafa

Girafa se gaseste mai ales in zonele uscate din Africa si in apropierea desertului Sahara. Nu se indeparteaza niciodata de copaci. Este singurul animal care are de la nastere niste noduri osoase pe cap, care constitue inceputurile de la coarne. Acesti bulbi sunt prezenti atat la mascul cat si la femela, dar aceasta din urma ii are mai mici.

Girafa

Girafa ajunge la inaltimea de 5,5 metri inaltime, fiind printre cele mai inalte mamifere din lume. Poate atinge o greutatea de aproximativ 800 de kg.
Acest mamifer traieste in cirezi imprastiate si se hraneste cu frunze din copaci, de unde isi ia si apa necesara. Gatul ii este de mare folos pentru a ajunge la aceste frunze si a putea sa le rupa. Cand este atacata, fie fuge - poate atinge viteza de 56 km/h - fie se apara cu ajutorul copitelor puternice.

Are culoarea portocalie, blana fiind presarata cu pete circulare maro deschis sau inchis. Odata cu inaintarea in varsta aceste pete se inchid la culoare. Are un gat foarte lung si puternic, care se termina cu un cap mic. Picioarele sunt, de asemenea, lungi si prevazute cu copite.

Este cunoscut faptul ca girafa doarme in picioare. Se apleaca doar pentru a se hrani sau pentru a bea apa. Puiul girafei este capabil sa stea in picioare la numai 20 de minute de la nastere. In unele momente, foarte rare, se aseaza pe pamant.
Desi poate auzi anumite zgomote (guitatul, behaitul, sforaitul), girafa nu are posibilitatea de a scoate vreun sunet.

Cu toate ca multe animale care traiesc in Sahara pleaca la schimbarea dintre anotimpuri, girafa nu-si paraseste casa. Ii este suficienta apa pe care o gaseste in frunze. Pentru a ajunge la aceasta se foloseste de limba lunga de o jumatate de metru, care, in unele cazuri, poate depasi chiar si aceasta lungime. Limba ii este utila si pentru curatarea urechilor.



Hipopotam

Hipopotamul se gaseste in sudul Africii. Este bine adaptat atat pentru viata in apa, cat si pe uscat. Poate inota foarte bine si isi poate mentine respiratia timp de 6 minute, dar in acelasi timp poate alerga cu o viteza de 32 km/ora. Traieste mai mult singur si se hraneste cu ierburi si plante din apa. Nu are nevoie sa manance foarte mult pentru ca nu consuma multa energie.

Hipopotam

Are corpul mare si gros, sustinut de picioare puternice si scurte si o coada mica. Doar cand deschide gura sunt vizibili niste colti mari si puternici. Ochii sunt asezati in varful capului, aceasta pozitie permitandu-i sa vada cand este in apa. Tot ce face pentru a se apara de eventualii dusmani este sa deschida gura pentru a i se vedea coltii fiorosi.

Hipopotam

Acest animal nu are par, dar poseda o piele groasa de culoare gri-maronie. Are lungimea de 4-5 m si in inaltime atinge 2 m. Greutatea este cuprinsa intre 1800 si 3500 de kg, ocupand astfel locul al treilea intre cele mai mari animale din lume.

Desi "hipopotam" se traduce in limba greaca prin "calul raurilor", el este asemanator unui porc. In zilele calduroase este secretata o substanta din piele care are rolul de a proteja animalul de razele prea puternice ale soarelui. Aceasta are culoarea rosie si este asemanatoare sangelui.

Hipopotamul naste puii sub apa, acestia fiind capabili sa se hraneasca si sa inoate chiar din primele clipe de viata. Puii sunt purtati pe spatele mamei hipopotam cand aceasta inoata.
In momentul in care intra in intregime in apa, nasul si urechile hipopotamului se inchid automat, pentru a impiedica intrarea apei.



Iepure

Iepurele se gaseste in aproape toate continentele, exceptie facand Antarctica. S-a adaptat la diferite climate si temperaturi (in paduri, campii, regiuni inzapezite si chiar in mlastini). Acest animal isi construieste casa in pamant, sapand adaposturi numite vizuine. Uneori iepurele prefera sa foloseasca vizuinele altor animale pentru a evita sa-si construiasca una a lui.
Se intalnesc 18 tipuri de specii de iepuri, dintre care unele au nume neobisnuite, precum "coada de bumbac".

Iepure

Este un animal dragalas, acoperit cu blana deasa si moale. Are urechi mari si moi dar la unele specii acestea pot fi si mici si scurte. Corpul este durduliu, iar picioarele din spate sunt mai lungi si mai puternice decat cele din fata. Pentru a se apara de pradatori se foloseste de capacitatea sa de a alerga foarte repede.

Culoarea acestor animale difera in functie de specii si de locul in care traiesc. Astfel, ei pot fi gri, maro, roscat, dar si alb sau negru.
Nu este foarte mare, avand lungimea cuprinsa intre 25-50 cm si cantarind in jur de 7 kg. Iepurii de casa depasesc aceasta greutate, datorita faptului ca sunt mai bine hraniti si nu alearga in comparatie cu cei salbatici.

Poate trai singur sau in colonii. Se hraneste cu morcovi (preferatii lui), iarba, salata, varza si alte plante. Pentru a ajunge la alimente intra de multe ori in gradinile oamenilor. Desi ii place sa rontaie, iepurele nu face parte din categoria rozatoarelor, avand 4 dinti in fata, spre deosebire de rozatoare care au doar 2 dinti in fata.
Este un animal nocturn, iesind din vizuina cand se lasa seara si pitindu-se la loc la primele ore ale diminetii.

In cazul unui pericol, iepurii se folosesc de piciorul din spate pentru a bate toba cu el in pamant, avertizandu-i astfel pe ceilalti.



Leu

Leul se gaseste doar in Africa, in savane sau campii ierboase, si intr-o regiune din India.
Corpul acestuia este acoperit cu o blana de culoare maro-rosiatica., iar coada se termina cu o portiune paroasa si colorata in nuante mai inchise decat restul blanii. Masculii au in plus fata de femele o coama deasa din par mai inchis la culoare, in jurul gatului.

Leu

Capul si gura sunt foarte mari, ghearele puternice, umerii masivi, intregul corp fiind extrem de musculos. Femelele leu au lungimea de 107-123 cm, iar masculii 90-250 cm, iar coada are 90-105 cm.
Datorita acestor masuri leul este poreclit "rege al animalelor". Cantareste intre 120 kg si 250 kg, depinzand daca este mascul sau femela.

Leul este un animal carnivor ce mananca numai mamifere (antilope, zebre). Pentru a gasi cat mai repede hrana si in cantitati cat mai mari, leii vaneaza impreuna, mai ales noaptea. Fiind atat de puternic si de temut, nimeni nu se incumeta sa il atace. La varsta de 2-4 ani, masculul leu isi paraseste familia pentru a-si gasi una noua. Femela vaneaza mai mult de 90% din zi, pentru ca are o greutate mai mica decat a masculului care are nevoie de odihna 20-21 de ore pe zi. Vanatul, insa, este mancat mai intai de leu, apoi de femele, iar puii trebuie sa se multumeasca cu ce ramane de la parintii lor.

Desi leul face parte din categoria pisicilor, care obisnuiesc sa traiasca singure, acesta reprezinta o exceptie, ramanand impreuna cu familia, care se grupeaza intr-o comunitate cu alte cateva familii. Aceasta comunitate este condusa de un mascul. O femela leu, va ramane intotdeauna cu familia, pana la sfarsitul vietii.

Leu


Liliac

Liliacul este un mamifer ce face parte din familia Chiroptera. El este singurul mamifer zburator si asta datorita faptului ca membrele lui anterioare sunt dezvoltate ca niste aripi. Corpul liliacului este de cele mai multe ori indesat cu gatul scurt, capul gros si o gura larga.

De asemenea, ceea ce il face sa zboare este structura lui formata din membre superioare si membrana subtire, bogat vascularizata, ce uneste degetele si corpul. Liliecii pot zbura mult mai repede si pot face mai multe manevre in aer decat pot pasarile, datorita faptului ca aripile lor sunt foarte subtiri.

LiliacLiliac

In intreaga lume exista aproximativ 1100 de specii de lilieci. Aproximativ 70 % din ei sunt insectivori, iar restul fructivori si carnivori. Liliecii carnivori exista intr-un numar foarte mic si se hranesc cu specii de lilieci mai mici sau cu pasarele. Aceasta specie de mamifer joaca un rol ecologic extrem de important in polenizarea unor flori, deoarece transorta seminte si ajuta de asemenea si la reglarea populatiilor de insecte.

LilieciLiliac

Un lucru interesant este modul in care un liliac isi vaneaza hrana. Acesta isi localizeaza prada emitand ultrasunete si apoi ascultand ecoul, acest proces fiind numit ecolocatie. Cel mai dezvoltat simt al liliecilor este auzul, simt cu care reusesc sa se orienteze foarte bine. Urechile lor sunt mari, iar in dreptul unghiului intern o expansiune cutanata de forma variabila, numita tragus (urechiusa), iar in dreptul unghiului inferior extern o proeminenta mai putin variabila numita antitragus.

Liliacii se reproduc o singura data pe an, iar atunci cand femela naste, aduce pe lume doi pui vii golasi, cu pleoape lipite.

Lup

Cea mai mare specie din familia cainilor si una din cele sapte care formeaza ordinul carnivorelor, specia lupului este cea mai raspandita dintre mamiferele care traiesc in prezent. Este raspandit in Canada, Alaska, Europa Estica si Centrala, Rusia, Siberia, Peninsula Scandinava, Orientul Apropiat si Asia Centrala.

Lup

Avand o statura de 100-150 cm si o greutate cuprinsa intre 12 si 80 de kg, lupul este unul dintre animalele cele mai inteligente si adaptabile. Are aspectul asemanator cu al unui caine, ochii rotunzi, coada groasa si un bot alungit, in care se ascund colti puternici
Poate avea blana de culoare alba (lupul polar din tundrele nordice), rosie (lupul rosu, odinioara raspandit pe teritoriul Nord-American, iar acum pe cale de disparitie) sau sura.

Traieste in haite avand in jur de 6 si 15 de exemplare. Lupii care ataca in haita pot vana chiar animale mari, de circa 500 kg sau chiar mai mari. Un lup poate consuma pana la 10 kg de carne odata; animalele mici sunt mancate in intregime. Cum rata esecurilor la haituit este de 90%, lupii sunt adaptati sa rabde de foame zile-n sir. Vaneaza diverse vietati, de la rozatoare si insecte pana la animale mari ca elanul, bizonul sau boul moscat.
Lupul are putini dusmani, dar cei care se incumeta totusi sunt alungati de coltii ascutiti ai acestui animal. El devine mai puternic si mai de temut in cadrul haitei din care face parte si de care se desparte foarte rar.

Habitatele sunt mici (in jur de 100 km patrat) si bine delimitate pe teritorile unde exista hrana din belsug. Daca prada este putina, habitatul este de cel putin zece ori mai mare.
Lupii singuratici, de obicei masculi tineri, strabat drumuri foarte lungi pana ce isi fac rost de propriul teritoriu.

Datorita faptului ca face parte din familia cainilor, lupul are mirosul si auzul bine dezvoltate. Este un animal inteligent, comunicand cu semenii prin diverse sunete (urlete, latraturi, scancituri, maraieturi, etc) sau prin diferite pozitii ale corpului si ale cozii. De pilda, coada lupului in pozitie verticala semnifica faptul ca acel animal este seful haitei, iar pozitia orizontala a cozii se traduce prin intentia acestuia de a vana.

Lupii, in comparatie cu oamenii - care au o presiune a muscaturii de 90 kg presiune pe 1 cm patrat - au capacitatea de 450 kg presiune pe 1 cm patrat, deci de 5 ori mai mare decat a omului.
Lupul poate ajunge la varsta de 15-16 ani, dar datorita faptului ca a fost vanat in exces, a disparut de pe teritoriul multor tari.



Oaie

Se gaseste aproape in toate regiunile de pe Glob, indiferent de clima, exceptie facand totusi Antarctica. Cele mai multe exemplare se afla in Australia.

Oaia are un corp dolofan, care este acoperit cu o blana buclata alba, maro sau neagra, in functie de specia din care face parte. Fata este ingusta si lunga, avand in lateral 2 urechi ascutite, iar coada cu care se termina corpul este scurta. Picioarele se termina cu 2 degete, care se continua cu copite in locul unghiilor. Doar masculul are coarne incovoiate si lungi.
Corpul oii atinge in lungime aproximativ 1,5 m, iar greutatea este cuprinsa de cele mai multe ori intre 90-115 kg.

Aceste animale traiesc in turme numai in mediul domestic. Sunt vegetariene, hranindu-se cu buruieni si iarba, iar pe timpul iernii cu graunte. Denumirea lor difera in functie de sex si varsta. Astfel, masculul oaie este numit berbec, femela mai poarta numele de mioara, iar puiul se numeste miel.

Oaie


Puma

Puma este un mamifer din familia felidelor. Animal carnivor, puma este foarte cunoscuta pentru abilitatea cu care isi vaneaza prada. De obicei, corpul ei depaseste 1 metru lungime si este acoperit de o blana de nuanta galbena-roscata. Inaltimea felinei poate ajunge la 70 de cm, iar greutatea corpului unui mascul cantareste mai mult de 100 de kg, iar cea a unei femele 50 de kg.

Puma

Aceste feline traiesc in regiunea ecuatorului, in America de Sud, Mexic si S.U.A. Mobila si foarte flexibila, o puma poate sari la o distanta de 10 m si la o inaltime de 4 m. Se hraneste cu animale pe care le vaneaza noaptea, cu mare grija, urmarindu-le uneori pe distrante foarte lungi. Uneori vaneaza animale de o talie mare, precum cerbii, elanii sau renii. Puma nu ataca niciodata omul si mai mult decat atat, se fereste intotdeauna de el.

PumaPuma

Puma este un animal caruia ii place sa traiasca in singuratate. Intre luna noiembrie si iunie, atunci cand intra in perioada imperecheii, puma traieste cateva saptamani impreuna cu pereche sa. Inainte ca femela sa nasca puii, masculul o paraseste. Dupa trei luni de sarcina, femela naste de 1 la 6 pui, iar la varsta de 20 de luni se despart de mama sa.

Ren

Renii se gasesc aproape de Polul Nord, pe aproape toate continentele din imprejurimi: Asia, Europa si America, numai in zonele cu tundra arctica, si in padurea nordica (in Rusia, Canada, nordul Chinei, Scandinavia si Alaska).
Au aspectul asemanator cu al unui cerb mai mic, dar au mai multe kilograme decat acesta, aparand mai grasi. Copitele renului sunt mai late, ceea ce impiedica scufundarea animalului in mlastinile care se formeaza in sezoanele mai calduroase.

Ren
Blana este de culoare gri-bej in timpul iernii si cafenie pe perioada verii. In zona gatului si cefei are culoarea albicioasa-galbui, iar coada este marcata cu o dunga alba care are rol de semafor care ghideaza renii in recunoasterea intre ei. Desi blana renului este deasa si cu firul lung, nu da impresia de lana. Blana acestor animale retine aerul, ajutand astfel la incalzire si inot. Vara culoarea blanii se inchide, iar iarna se deschide.

Interesant in ceea ce-i priveste pe reni este faptul ca atat masculii, cat si femelele isi pierd coarnele vara. Cand acestea incep sa creasca din nou, sunt acoperite de piele si blana cu peri scurti, fiind foarte moi. Cu timpul, insa, se intaresc, iar pielea si blana care le acoperea cad.
Renul are o inaltime de 100 de cm, iar greutatea de aproximativ 150 de kg. Desi este greoi, acest animal poate alerga fara probleme. Sunt capabili sa alerge cu o viteza de 20-25 km/h.

Renii traiesc diferit in functie de zona in care se afla. Astfel, in Asia si Europa sunt grupati in colonii de femele cu puii lor. La conducerea acestor grupuri se afla o femela mai batrana. In aceste zone renii suporta prezenta omului, fiind aproape domesticiti. Oameni ii utilizeaza pentru tractiune, sau pentru lapte, carne si piele. Reni salbatici se mai pot gasi in America. Membrii grupului isi pasteaza un loc prestabilit chiar si in timpul deplasarii, pastrand in interior si protejand renii puternici si mamele cu puii lor.
Sunt vanati de numeroase carnivore ce traiesc in acele zone, printre care se numara ursul, lupul, vulpea si altii. Pentru a se apara renii fie isi folosesc coarnele, fie alearga din fata pericolului, viteza mare pe care o pot atinge constituind un avantaj considerabil.

Renul este un soi de sanitar, deoarece se hraneste cu licheni, plante de care alte rumegatoare nu se apropie. Consuma si iarba, dar nu o gasesc foarte des in locurile unde traiesc. Lichenii sunt gasiti indiferent de anotimp, iarna fiind scosi la suprafata cu ajutorul coarnelor si copitelor renilor.

In Finlanda renii poarta denumirea de "Poro".



Rinocer

Rinocerul se gaseste in Asia si Africa. Locuieste in savane deschise sau cu tufisuri, dar mai ales in zona dintre savana si padure.
Corpul animalului este foarte mare si gras, asemanator cu un butoi, iar capul este mare, avand pe nas 2 coarne curbate pe nas, unul mai lung decat celalalt. Picioarele sunt groase si puternice, pentru a putea sustine corpul imens si se termina cu 3 degete, iar pielea este groasa si acoperita cu par putin si rar. Culoarea pielii este gri (pentru rinocerul alb) sau neagra.

Rinocer

Lungimea si greutatea rinocerului difera in functie de specia din care face parte, astfel ca rinocerul negru are lungimea de 3-4 m si 1,30 m inaltime la nivelul umerilor, iar in cazul rinocerului alb lungimea este de 3,5-5 m, iar inaltimea cuprinsa intre 1-2 m. Greutatea rinocerului negru este de 1.000-2.000 kg, iar a celui alb de 2.300-3.600 kg.
Rinocerul negru ramane in legatura numai cu mama sa, spre deosebire de cel alb, care ramane intr-un cerc de prieteni.

Acest animal este ierbivor si se hraneste cu muguri, iarba grasa, frunze, copaci mici si tufisuri.
Nu are dusmani in randul animalelor, ci in randul oamenilor. Acestia il vaneaza pentru coltul frontal. Pentru a se apara se ascunde in spatele copacilor grosi, care il ajuta la camuflare Daca pericolul este mare rinocerul se foloseste de cornul din frunte, fiind foarte agresiv. Din aceasta cauza este declarat animal periculos.

Este aproape in permanenta plin de noroi, acesta protejandu-l impotriva soarelui puternic si insectelor. Pentru a scapa de acestea din urma permite anumitor pasari sa stea pe spatele lui si sa manance aceste insecte.
Rinocerul da impresia ca e gata de atac in orice clipa, pentru ca are vederea slaba. Are capacitatea de a alerga cu 50 de km\ora in timp ce loveste in permaneta cu cornul. Se poate intoarce repede intr-un spatiu mic, dand dovada de multa agilitate.

Rinocerul alb este al al doilea mamifer ca marime dupa elefant.



Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu