Ce parere aveti despre MINI-CAMPANIE?

vineri, 10 iulie 2009

Animalele- curiozitati

Animale


Animalele sunt o grupa foarte mare de multicelulare, organisme eucariote. Cuvantul animal provine din latina de la cuvantul "animale", neutrul pentru "animalis", care inseamna "respiratie vitala" sau "suflet". Definitia biologica a cuvantului se refera la toate elementele componente ale regnului Animalia. De aceea cand cuvantul "animal" este folosit in context bilogic, omul este exclus.

albinaiepurepasare

Au fost identificate peste un milion si jumatate de specii de animale si mai sunt inca multe milioane de descoperit. Animalele sunt organisme vii, care se gasesc in aproape toate habitatele Pamantului, inclusiv in adancurile oceanului, zona arctica, si chiar in interiorul altor animale si plante. Regnul animal este impartit in animale fara coloana vertebrala (nevertebrate), precum melcii si homarii si animale cu coloana vertebrala (vertebrate), precum broastele si maimutele. Nevertebratele formeaza aproape 97% din toate speciile de animale.

buburuzabroasca testoasamaimuta

Organismul animal este alcatuit din foarte multe celule, iar majoritatea se deplaseaza in mod activ, iar cele care sunt fixate intr-un singur loc, sedentare, isi misca parti ale corpului. Animalele traiesc prin asimilarea hranei in organism. Au senzori si sisteme nervoase care le permit sa detecteze ce se intampla in jurul lor si sa raspunda pe masura.

leuvulpecaprioara


Animalele se clasifica in grupe, pe baza similaritatilor si in functie de stramosii lor comuni. Exista 35 de grupe majore, numite increngaturi. Fiecare increngatura este impartita in subgrupe. Cea mai mica dintre acestea este specia, care cuprinde animale de un singur fel.

rechin

Toate animalele se hranesc prin ingestia de substante nutritive. Animalele apeleaza la diferite strategii de hranire si pot fi grupate in functie de acestea. Unele animale ucid si consuma alte animale, altele pasc sau rod plante, iar altele filtreaza particulele din apa. Dupa hranire sau ingestie, hrana este digerata sau pentru a putea fi folosita de organism.

melcpaianjen


Capacitatea de deplasare este caracteristica animalelor, care se misca fie pentru cautarea hranei, fie pentru a scapa de pradatori sau pentru a-si cauta un partener. Principalele simturi sunt vazul, auzul, gustul, mirosul si simtul tactil. Animalele isi folosesc aceste simturi pentru a afla ce se intampla in jurul lor. Un stimul extern, de exemplu un sunet, e selectat de un organ de simt, precum urechea. Implsurile nervoase emise de simt sunt interpretate de creierul animalului, care decide cum sa raspunda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu