Ce parere aveti despre MINI-CAMPANIE?

vineri, 10 iulie 2009

Animale(1)

Arici

Ariciul este un animal cu un corp rotund si picioare scurte. Spatele acestuia este acoperit cu multe ace, dar burta este pufoasa si moale. Culoarea blanitei care o acopera este alb. Are pe corp culori inchise (gri, negru sau maroniu) iar tepii au culoarea maro inchis cu alb. Are marimea aproximativ cat a unui iepure si cantareste intre 0,9 - 1,4 kg.

Arici

Isi cauta hrana numai noaptea si, datorita faptului ca este foarte rezistent la toxine, poate consuma o serie de insecte toxice care pentru om ar fi daunatoare (viespi, carabusi, albine si serpi veninosi, oua de pasari, broaste si viermi), avand astfel un rol important in mentinerea controlului asupra inmultirii acestora.

Pentru a se apara de pradatori ariciul se foloseste de un muschi pozitionat de-a lungul stomacului care ii da aspectul unui ghem tepos, acoperit in totalitate de tepi, putand sa se faca sul, descurajand astfel orice tentativa de atac asupra lui.

Interesant in ceea ce priveste ariciul este faptul ca are un simt auditiv foarte dezvoltat si este capabil sa recunoasca culorile. Animalul cu care se aseamana foarte mult este porcul tepos. Diferenta dintre acestia este facuta de modul de alimentatie. Astfel, ariciul se hraneste cu insecte si animale mici, iar porcul tepos este vegetarian.

Ariciul poate naste de la 1 la 7 pui. Puii se nasc cu tepii chiar sub piele, acestia incepand sa apara in 24 de ore de la nastere.

Balena

Balena este unul dintre cele mai cunoscute si mai mari animale. Aceasta este mamifer si face parte din familia cetaceelor. Una dintre cele mai cunoscute specii de balena este balena albastra, animal ce traieste in aproape toata oceanele Pamantului.

Balena

Balenele albastre au intre 23 si 24,5 metrii lungine si pot cantari pana la aproximativ 110 tone, fapt pentru care sunt cunoscute drept cele mai mari vietuitoare de pe Terra. Corpul balenelor este lung, neted si ascutit, iar partea superioar a capului este foarte lasa si turtita. Capul balenei reprezinta aproape o patrime din lungimea corpului, in timp ce aripile din spate sunt foarte mici.

BalenaBalena

Balenele albastre traiesc singure sau in grupuri foarte mici insa, de cele mai multe ori, traiesc in perechi. Aceasta specie de mamifere are capacitatea de a inota cu o viteza de aproape 50 de km/h. O balena albastra poate face pui cand ajunge la varsta de 6 - 10 ani, deoarece in aceasta perioada atinge maturitatea. Puiul unui balene se dezvolta in burta mamei timp de 12 luni, si se nasc la intervale de 2 - 3 ani.

Pe langa balena albastra, exista si alte specii de balene cum ar fi: balena cu capul arcuit, balena gri, balena cu cocoasa si balena Minke.

Camila

Se gaseste in desert, in Asia sau Africa de Nord. Corpul acesteia este adaptat pentru viata in desert. Are picioarele subtiri, foarte potrivite pentru mersul in nisip, iar fata si gatul sunt lungi. Pleoapele o protejeaza de nisip. Poate atinge inaltimea de 2 m (2,50 m pana la cocoasa) si lungimea de 3 m. Ajunge la greutatea aproximativa de 700 kg. Traieste impreuna cu familia, atingand varsta medie de 30-40 de ani.

Camila

Se hraneste cu tot ce gaseste in desert: plante, graunte, frunze uscate, curmale.
Pentru a se apara de dusmani camila isi foloseste gura pentru a musca sau chiar scuipa, iar daca pericolul este mare ajunge sa-si calce atacatori in picioare.

Se cunosc 2 tipuri de camile: Dromaderul (sau camila araba) care are o singura cocoasa si se intalneste mai mult in desert si camila Bactrian care are 2 cocoase.
Desi se crede ca in cocoasa camila isi pastreaza apa, acest lucru este fals. Cocoasa ii foloseste pentru a stoca energie pentru momentele in care nu gaseste mancare.

Camila este supranumita "vaporul desertului" pentru modul in care se misca, desi multi sunt de parere ca aceasta porecla ii provine din posibilitatile de trasportare de care da dovada.
Desi multe animale mor daca isi pierd un sfert din greutatea corpului, camila poate slabi aproape jumatate din greutatea corpului fara sa apara consecinte serioase. Poate bea apa salcie sau sarata, iar cand da de aceasta este capabila sa ingurgiteze in 10 minute o cantitate egala cu o treime din greutatea corpului ei.



Cangur

Numele stiintific corespunzator pentru cangur este "macropods", care se traduce prin "picior lung". Exista mai multe specii de canguri - cangurul rosu (cea mai cunoscuta specie), cangurul de copac si altele. Se intalneste in Australia sau in insulele apropiate, in zone uscate, desertice. Pentru a evita soarele puternic din timpul zilei se adaposteste la umbra copacilor sau in locuri asemanatoare.

Cangur

Deplasarea se face prin sarituri sustinute de membrele posterioare puternice si lungi. Poate sari peste 12 metri iar viteza sa de deplasare poate atinge 74 de km/ora. Chiar si cand inoata, isi misca picioarele in acelasi timp.
Cand viteza acestei topaieli creste intra in actiune coada cangurului, care foloseste la pastrarea echilibrului, dar are si rolul unui al cincilea picior intr-o deplasare normala. Aceasta este deasa si lunga, folosindu-i, de asemenea, si cand se odihneste, costituind, impreuna cu picioarele din spate, baza sprijinirii si mentinerii echilibrului.

Culoarea blanii este de diferite culori (maro, rosie, neagra sau gri), in functie de specia din care fac parte. La cele mai multe specii blana de pe picioare este alba.
Cangurul poate atinge 1 metru si jumatate inaltime, iar coada poate avea pana la 1 metru lungime. Greutatea ajunge la aproximativ 90 de kilograme. De regula se intalnesc in grupuri familale, dar exista si specii care prefera sa traiasca singure.

Specific pentru aceste animale este faptul ca ele isi poarta puii in marsupiu pana cand cresc suficient de mult pentru a se putea deplasa. La nastere acesti pui masoara circa 1,5 cm, fiind mai neajutorati decat "puii" nou-nascuti umani. Mai mici decat degetul mare al mainii si orbi, puii cangurului se tarasc (avand ca ghid mirosul specific al mamei) prin blana cangurului pana in marsupiu. Aici se aseaza la mamelonul mamei care se umfla in gura lui, mentinandu-l astfel in interiorul marsupiului. Pana ala 4 luni acesti pui nu vad, pentru ca au ochii inchisi, iar de la 3 luni incepe sa le apara blana. In aceste conditii, vor iesi din marsupiul mamei abia dupa 6-8 luni de viata.

Hrana principala a cangurului o constituie iarba.



Castorul

Castorul (Castor fiber) este cel mai mare mamifer rozator acvatic. El este raspandit atat in Europa si Asia, cat si in America. Castorul are lungimea corpului de aproximativ 90 de cm, iar greutatea de la 10 pana la 30 de kg. Corpul alungit al rozatoarei este acoperit de o blana brun-rosiatica, si se termina intr-o coada mare si lata.

Castor

Castorii traiesc in apele, raurile si paraurile care au in apropiere pasuni, si sunt recunoscuti pentru abilitatea lor de a-si construi locuinta. Aceste rozotoare sunt supranumite "inginerii regnului animal" deoarece face tot felul de constructii uimitoare. De exemplu, atunci cand nu gasesc un lac unde sa-si poata ridica barlogul, castorii construiesc un baraj din lemne pe un rau, pentru a-si face propriul lac. Pentru aceste complicate constructii, castorii lucreaza in comun. Ei rod (folosindu-se de incisivii puternici si taiosi), copacii de pe malul raului, pentru a-i face sa cada de-a latul raului, iar apoi intaresc barajul cu pietre, namol si crengi. Uneori aceste baraje ajung la o inaltime de 3 m si o lungime de pana la 30 de m. Dupa ce termina barajul, castorii construiesc in apropierea lui o vizuina cu doua incaperi: una pentru depozitarea hranii si una ca locuinta. Aceste locuinte au forma unui cuptor, iar intrarea se face pe sub apa pentru a fi feriti de pradatori.

Castor

Perioada de imperechere a castorilor incepe si se termina iarna, ei fiind unele din putinele animale care raman cu acelasi partener pentru intreaga viata. Numarul puilor nascuti sunt de obicei de 5-8, iar de cand se nasc, pana la perioada de maturitate, raman alaturi de parintii lor.

Cimpanzeu

Cimpanzeii traiesc in Africa Centrala si de Vest, in savana deschisa sau in jungla. Se pot gasi intotdeauna in apropierea copacilor. Traiesc in comunitati de 15-20 de membri, in care copiii stau impreuna cu mamele mai mult de 10 ani si de multe ori chiar pastreaza legatura pe viata cu cele care le-au dat viata. S-a descoperit chiar ca aceste mamifere sunt capabile de afectivitate.
Faptul ca stau impreuna in familii le permite o mai buna protectie si siguranta in fata pradatorilor. Un dezavantaj il constitue faptul ca nu au o locuinte stabile, mai ales in ultima perioada cand padurile sunt din ce in ce mai mult defrisate.

Cimpanzeu

Cimpanzeul are o blana de culoare maronie, care ii acopera corpul aproape in intregime. Aceasta este mai putin deasa pe talpile animalelor. Bratele sunt lungi - folosindu-i la sariturile dintr-un copac in altul - si picioarele scurte. Are ochii asezati in fata capului, care ii permit o vedere asemanatoare omului, binoculara, si un nas mic si turtit.
Inaltimea cimpanzeului este ca a multor oameni adulti, putand atinge 1,7 m, dar numai in pozitia verticala. Mainile, daca sunt intinse, au o lungime mai mare cu 50 % decat inaltimea cimpanzeului.
Aceste mamifere cantaresc aproximativ 75 de kg.

Interesant in ceea ce-l priveste pe cimpanzeu este faptul ca este cea mai apropiata "ruda" a omului. Este capabil sa scoata 31 de sunete diferite, in functie de expresia faciala pe care o are in momente diferite. Mai mult decat atat, cimpanzeii au dat dovada de multa inteligenta, fiind capabili sa se recunoasca in oglinda, spre deosebire de alte maimute.

Se hranesc cu diferite fructe si frunze, furnici, termite, mici mamifere si oua de pasari.



Delfin

Delfinii se gasesc cu precadere in oceanul Atlantic si Pacific, dar sunt prezenti si in celelalte oceane si, de asemenea, in raurile din Amazon si Africa de Sud. Desi mediul de viata al delfinului este apa, este necesar ca acesta sa iasa des la suprafata pentru a putea respira.
Un fapt cu totul deosebit la delfin este faptul ca - desi seamana foarte tare cu un peste - este mamifer, inrudindu-se cu balena. Este un animal foarte inteligent, fiind capabil sa comunice foarte bine si sa invete diferite trucuri repede si usor. Este foarte prietenos cu oamenii, fiind folosit in vindecarea copiilor bolnavi.

Delfin

Corpul delfinului este alunecos, iar la nivelul capului se observa un nas lung si rotund, o gaura in frunte, folosita pentru respiratie si o gura mare in care se afla colti conici, ascutiti (intre 12 si 200). Interesant la delfin este faptul ca nu-si pierde nici un colt de-a lungul vietii. Ochii sunt pe fiecare parte a capului, iar urechile se afla in spatele acestora, fiind niste gauri mici.

Majoritatea delfinilor au culoarea gri pe corp si alba pe burta. Cei care traiesc in Pacific au culoarea gri cu pete negre.
Lungimea acestor mamifere variaza de la 1,2 m pana la 9 m lungime, iar greutatea de la 65 kg la aproximativ 650 kg. Datorita faptului ca delfinul are corpul format din muschi dezvoltati, are capacitatea de a sari din apa chiar si la o inaltime de 5,5 m.

Delfinul traieste in grupuri mari, impreuna cu care ramane toata viata. Acestia se hranesc cu calmar si peste, consumand zilnic mai mult de o treime din greutatea corpului lor.
Nu are colti puternici sau alte arme pentru a se apara de dusmani, dar are avantajul de a inota foarte repede, intrecandu-i pe toti care incearca sa-l vaneze. In comparatie cu cel mai rapid inotator uman, care este capabil sa inoate cu maxim 10 km/ora, delfinul poate inota cu o viteza de 60 de km/ora.

Comunicarea se realizeaza printe-un procedeu numit ecolocatie. Aceasta consta in orientarea cu ajutorul ultrasunetelor reflectate de anumite obiecte. Astfel, sunetele emise de aceste mamifere se intorc la ele oferindu-le informatii despre marimea, forma, viteza, distanta si locatia unui obiect.
Delfinii sunt capabili sa-si miste ochii in mod separat, uitandu-se in directii diferite in acelasi timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu